26 mei 2022 door Wouter

Graag wil de GGD Limburg-Noord aandacht vestigen op de Tekenbeetcampagne, ter voorkoming van tekenbeten en besmettingen met de ziekte van Lyme en tekenencefalitis. Ook op en naast de voetbalvelden kunnen er teken zitten. Dit kan in struikjes, (hoog) gras of in andere begroeiing.

In de periode mei tot en met oktober 2022 besteden we aandacht aan het voorkómen van tekenbeten en de ziektes die je hierdoor kunt oplopen. In die periode zijn de teken in de natuur weer actief. Dat je als gevolg van een tekenbeet de ziekte van Lyme op kunt lopen is redelijk bekend. Minder bekend is dat je door een tekenbeet ook tekenencefalitis (TBE of FSME) kunt oplopen, een hersenontsteking, vooral bekend in Duitsland, Oostenrijk en Kroatië. 

Teken kunnen zich overal op je lichaam vastzetten, maar geven de voorkeur aan warme, vochtige plekken. Dus bijvoorbeeld in je oksel, lies, knieholte, onder het randje van je onderbroek, achter je oren of rond de haargrens in je nek. Controleer die plekjes dus als eerste.

 

Hoe herken je een teek?

Als hij nog niet vastzit en zich nog niet heeft volgezogen, ziet een teek eruit als een piepklein spinnetje. Zo even lospulken is geen optie. De plek kan gaan jeuken. Weet je niet zeker of het een teek is en geen moedervlek? Gebruik eventueel een leesbril of vergrootglas.

 

Bestuur vv Linne & GGD Limburg-Noord

Al mieër es 100 jaor noeats allein